Logo Pepijn Bijsterbosch
AUG 2018 03

Pepijn goed op dreef in Schleiz

Tropische temperaturen en maar liefst 30.000 man publiek op de tribunes. Op de Schleizer Dreieck, het semi-stratencircuit in de deelstaat Thüringen, wordt motorsport nog  echt beleefd. Qua sfeer is het met geen ander IDM-event te vergelijken. Op de Buchhübel-tribune begint zowaar een ‘Pepien’-fanclubje te ontstaan onder aanvoering van de vader van plaatselijke coureur Thomas Walther. Hoe mooi is het dan als je hier een paar puike races aflevert.

 

Trainingen

Pepijn zit er vanaf de eerste vrije training direct ‘bovenop’. Het ziet er strak uit en de tijden zijn goed. Hij sluit de vrijdag als 8e af met het gevoel dat er voor de kwalificatie nog wel meer in het vat zit. Op een aantal punten is er nog wel iets te winnen en als dat dan allemaal goed valt in één ronde, kan er een mooie tijd uitrollen. Na overleg met Jaap, onze dataman, wordt besloten om voor de kwalificatie de gearing (tandwielbezetting) aan te passen en zo ook daadwerkelijk een goede startplaats te bemachtigen. Die is hier zeker belangrijk, omdat inhalen op dit circuit niet eenvoudig is.

De verandering pakt goed uit in de eerste tijdsessie op zaterdagmorgen. Met een verbetering van ruim een halve seconde zitten we op de goede weg. Weliswaar nog niet helemaal qua positie, de 7e tijd, want het streven is minimaal de tweede startrij. Een mooie uitdaging dus voor de tweede sessie aan het begin van de middag. Het kwik is al gestegen naar zo’n 30 graden, dus dat wordt flink zweten. Helemaal op een fysiek zwaar circuit als de Schleizer Dreieck. Pepijn is echter topfit en heeft gelukkig geen problemen met de warmte. Zo zien we dat hij als een van de weinigen zijn tijd uit de morgentraining weet aan te scherpen en doorschuift naar de 4e tijd. Maar als een duveltje uit een doosje is daar weer Stefan Kerschbaumer die, net als in Zolder, nog onder Pepijn’s tijd door duikt. Het wordt dan ook nog een 6e startplaats, omdat Pepijn en Lucy Glöckner dezelfde tijd hebben staan. Lucy heeft deze in de eerste kwalificatie gezet en conform reglement krijgt zij dan de betere startpositie toegewezen. Het doel om op de tweede rij te staan is echter bereikt en met een goede start is er van alles mogelijk.

 

Race 1

Pepijn levert inderdaad weer een perfecte start af en stormt naast Kerschbaumer op de eerste bocht af.  De Oostenrijker heeft net een iets betere lijn en komt er voor Pepijn weer uit, maar Pepijn heeft op dat moment wel de 4e plaats te pakken. Zowel poleman Julian Puffe als Glöckner hadden een wat mindere start en zitten achter Pepijn. Puffe is duidelijk sneller en verwijst Pepijn in de 5e ronde naar P5. Puffe stoomt vervolgens door naar zijn BMW-merkgenoten Ilya Mikhalchik en Bastien Mackels. Daarachter vormt zich een groepje met Kerschbaumer, Pepijn en Daniel Kartheininger, oftewel een BMW in de Yamaha-sandwich. De eerste drie lopen weg en gaandeweg wordt duidelijk dat het volgende trio gaat strijden om de plaats ‘best of the rest’. Positiewisselingen zijn er niet, dus voor de neutrale toeschouwer is het wellicht niet zo spannend. Wij daarentegen verwachten tegen het eind van de race nog wel een aanval van Pepijn. Drie rondjes voor het eind verrast hij Kerschbaumer inderdaad na de snelle Seng-afdaling bij het aanremmen voor de chicane en pakt zo de 4e plaats. Kerschbaumer probeert in de laatste ronde nog te counteren, maar slaagt er niet in Pepijn terug te pakken. De 4e plaats, zijn beste prestatie ooit in Schleiz, is binnen!

 

Race 2

De start van de tweede race is net even iets minder. Pepijn komt als 5e uit de eerste bocht en wordt in de eerste ronde door Daniel Kartheininger verwezen naar P6. Die gaat in de tweede ronde bij het uitkomen van de eerste bocht vlak voor hem onderuit, waardoor Pepijn de vijfde plaats weer kan overnemen. De nummer vier, Stefan Kerschbaumer, heeft dan al een gaatje geslagen. Die loopt vervolgens verder uit en Pepijn krijgt bezoek van de Tsjech Jan Halbich. Dit lijkt een mooi gevecht te gaan worden, maar halverwege de race weet Pepijn iets afstand van hem te nemen. Helaas is Kerschbaumer te ver weg, dus zit een positieverbetering er normaal gesproken niet meer in. Halbich maakt het nog even spannend door opeens weer dichterbij te komen, maar zet zijn aanval niet door. Zo eindigt Pepijn deze race op P5.

 

Team Dutch Comfort Houses keert dan ook zeer tevreden huiswaarts. Nu is het zaak om zich te handhaven in de top van de Superbike 1000 en een volgende stap te zetten richting de drie snelste mannen, eveneens uitkomend op BMW. De volgende races vinden plaats op 26 augustus op de Lausitzring. En op 9 september staat onze thuisrace in Assen op de rol.

 

Er is een mooie samenvatting  gemaakt  van de Superbike-races, waarin ook Pepijn een aantal keren is te zien.  Zeker de moeite waard om ook een goed beeld van het circuit te krijgen.

Veel kijkplezier op: https://www.youtube.com/watch?v=f7NdvowSm3I

 

Tags:pepijn