Logo Pepijn Bijsterbosch
JUL 2019 02

Pepijn winnaar Nations Cup tijdens TT Assen

Pepijn is de eerste winnaar geworden van een nieuwe raceklasse, de zogenaamde Tourist Trophy Nations Cup. Een nieuw concept tijdens de TT van Assen, waarbij Europese motorsportbonden hun beste vijf rijders uit de Superbike- en Supersportklasse mogen afvaardigen. De FIM heeft de intentie om hier in de toekomst een nieuw Europees kampioenschap van te maken. Het liep nog niet storm met uitsluitend deelnemers uit Nederland, België en Denemarken; maar het begin is er.

 

In deze TT Nations Cup, worden de Superbike- en Supersportcoureurs samengevoegd in één klasse. Er zijn geen vrije trainingen ingepast in het schema; er moet gelijk volle bak gereden worden in twee kwalificatiesessies op de vrijdag. In de eerste sessie wordt gelijk duidelijk dat Pepijn een van de favorieten voor de winst is. De meeste concurrentie voor het zetten van de snelste tijd komt van  Nigel Walraven. START Racing-coureur Danny van der Sluis moet door technische problemen licht afhaken, maar blaast ook zijn partijtje mee. Aan het eind van de dag eist Pepijn vrij gemakkelijk de polepositie voor zich op met een halve seconde voorsprong op Walraven. En dan te bedenken dat Walraven en Van der Sluis met een getuned blok rijden en Pepijn met een standaard blok. Pepijn weet de power van de Team Dutch Comfort Houses BMW S1000RR dus goed om te zetten op het asfalt van de ‘Kathedraal van de motorsport’ en ook de Pirelli-banden doen hun werk prima. 

 

Het is jammer dat de race van de Nations Cup geprogrammeerd staat op de zaterdag aan het eind van de middag. Veel publiek is dan al huiswaarts; gelukkig blijven de ‘diehard’ motorsportfans wel zitten. De prominente ‘Pepijn 55-vlag’ ontbreekt in ieder geval niet op de tribune!

De race kent geen normale startopstelling, maar een zogenaamde Le Mans-start (afkomstige uit het Endurance-racen). Hierbij worden de motoren in een rij opgesteld langs de ene kant en de coureurs staan aan de andere kant van de baan. De eerste meters moeten dus rennend worden afgelegd, waarbij een monteur de motor vasthoudt. Het sprinten, op de motor ‘springen’ en starten, gaat Walraven het beste af. Pepijn zit echter snel in zijn achterwiel, en weet in de tweede ronde al de leiding over te nemen.

 

Pepijn zet direct snellere rondetijden op de klok dan zijn twee grootste concurrenten: Walraven en Van der Sluis. Halverwege de race heeft Pepijn zijn voorsprong al uitgebouwd naar tien seconden. Vervolgens laat hij het tempo iets zakken om zijn banden te sparen in verband met de hoge asfalttemperatuur.

 

Tegen het eind van de race weet Van der Sluis het gat behoorlijk dicht te rijden, maar Pepijn wordt vanuit de pitsstraat bij elke doorkomst goed op de hoogte gehouden. Bij het ingaan van de laatste ronde bedraagt de voorsprong ruim 3 seconden en is de overwinning in zicht. Toch moet je nooit te vroeg juichen, want zoals een gezegde uit de motorsport luidt: “To finish first, you must first finish.”

 

Zo zorgt een achterblijver onbedoeld nog voor een spannend moment in de laatste ronde. Hij leek ruimte te maken, maar door een onverwachte manoeuvre drukt hij Pepijn van de baan. Die moet vervolgens op hoge snelheid even door het gras, maar kan gelukkig zijn weg vervolgen. Om met nog slechts een seconde voorsprong op Van der Sluis als winnaar over de finish te komen.

 

Pepijn: “Poeh, dat zou nog bijna mis gaan in de laatste ronde. Dat met die achterblijver gebeurde namelijk bij Meeuwenmeer/Hoge Heide, nou niet bepaald het langzaamste stuk van het TT-circuit. Ik hield het gas erop, maar door het gras gaan kost vanzelfsprekend tijd. Gelukkig had ik voldoende marge en is de overwinning binnen.”

 

Van 18 tot en met 21 juli is Team Dutch Comfort Houses op de Nürburgring voor de eerstvolgende IDM-races. Hier rijdt overigens alleen de Superbike-klasse uit het IDM-kampioenschap en zijn we te gast bij het FIA European Truck Racing Championship (ETRC). Een heel ander spektakel op wielen dus. In afwijking van het normale IDM-programma, hebben we zowel op zaterdag als op zondag een race. We gaan er voor om hier de goede lijn van Zolder en Assen door te trekken!

 

Tags:pepijn