Logo Pepijn Bijsterbosch
SEP 2019 12

Topdag in Assen

Natuurlijk wil je op je ‘thuiscircuit’ goed presteren. Vooral als er veel mensen speciaal voor jou Assen naar zijn gekomen om je aan te moedigen. Pepijn weet echter prima met de druk om te gaan en maakt de vooraf uitgesproken verwachting waar! Team Dutch Comfort Houses kan terugzien op een zeer geslaagd weekend op de Drentse hei.

 

Trainingen

Uit de vrije trainingen geen bijzonderheden te melden. Ja, wellicht het feit dat we vrijdag slechts twee sessies hebben. Voor coureurs die het TT-Circuit (nog) niet zo goed kennen, is dit wellicht een klein nadeel, omdat ze minder rijtijd hebben om de motor goed af te stellen. Assen staat er om bekend dat het een moeilijk circuit is. Kunnen we voor de Nederlandse jongens misschien toch spreken van wat thuisvoordeel?

 

Ondanks dreigende donkere wolken houden we het droog in de eerste kwalificatie. Na de nachtelijke regenbuien zijn er hier en daar nog wat vochtige plekken op het asfalt, dus toch eerst  er uit op regenbanden. Maar al vrij vlot gewisseld naar de slicks. Uiteindelijk rijdt iedereen op het profielloze rubber en gaan de tijden rap naar beneden. Pepijn staat even boven aan de lijst met de snelste tijd. Halverwege de sessie zetten zowel klassementsleider Ilya Mikhalchick als de Belg Bastien Mackels een snellere tijd op de klok. Team Wilbers, waar Mackels voor rijdt, is voor het eerst dit seizoen weer van de partij en de Belg geeft meteen goed gas.

 

De baan wordt steeds sneller, geen natte plekken meer, en met nog een paar minuten te gaan staat Pepijn nog steeds derde. Maar dan slaat de concurrentie in de laatste minuut keihard toe en duiken er opeens vier man onder zijn tijd door. Pepijn is dan al afgevlagd en kan dus geen nieuwe tijd meer zetten. Al gaat het slechts om een paar honderdsten; in een keer van drie naar zeven. Potverdikkie! Dan vanmiddag maar in de tegenaanval. Buienradar voorspelt echter niet veel goeds en het is afwachten of  we het droog houden.

 

Vlak voor de tweede kwalificatie schijnt de zon volop. Toch komt er een donkere wolk onze kant op waaien en ja hoor, de training is net één minuut bezig en het begint te regenen. Verbetering van de rondetijden kan iedereen op z’n buik schrijven. Eerst drupt het nog zachtjes op een deel van het circuit, maar even later overal. Iedereen komt binnen en dan gaan opeens de sluizen helemaal open. Het is klaar voor vandaag. Nou ja, toch niet helemaal. Stel dat dit morgen op de wedstrijddag ook gebeurt? Dan wil je wel een goede regenafstelling hebben. Dus houdt Pepijn zijn pak aan; de monteurs wisselen naar regenbanden en de vering wordt aangepast.

 

In de stromende regen gaat Pepijn eruit. Na twee rondjes komt ‘ie al weer binnen. “Leuk geprobeerd jongens, maar er staat in sommige bochten zo veel water, dan kan ik beter met een speedboot rondgaan”. We sluiten de dag dus af met de P7 uit de eerste sessie. Morgen vertrekken vanaf de derde startrij. En dit hoeft absoluut geen beletsel te zijn om zich te mengen in de strijd om de podiumplaatsen. En daar gaan we natuurlijk voor op onze sponsor- en supportersdag!

 

Raceday

Maar liefst 200 gasten zijn naar Assen gekomen om Pepijn en het team vandaag ‘live’ aan het werk te zien. Weer veel bekende gezichten en ook veel relaties van onze hoofdsponsor Dutch Comfort Houses komen hem aanmoedigen. Fantastisch dat er zo veel belangstelling van sponsoren en supporters is om onze ‘thuisrace’ mee te maken.

 

Stichting Happy Smile 

Onder de gasten zijn ook een vijftal gezinnen, die wij graag een bijzondere V.I.P.-motorsportdag willen laten beleven. Het gaat om gezinnen, waarvan een of meerdere kinderen een beperking of ernstige ziekte heeft.  Samen met  Stichting Happy Smile is er een mooi dagprogramma samengesteld. Zo kijken zij de races vanuit de speciale VIP-skybox, brengen ze een bezoek aan de pitbox, krijgen ze een paddocktour en mogen ze zelfs voorafgaand aan de race naar de startgrid om Pepijn vlak voor de start succes te wensen.

Tussen de races in werd door hoofdsponsor Dutch Comfort Houses een cheque van € 500,= overhandigd aan Stichting Happy Smile als dank voor hun inzet.

 

Race 1

Een prima start zorgt er voor dat Pepijn bij de eerste doorkomst op de vierde plaats zit, achter de Fransman Erwan Nigon, een van zijn naaste concurrenten om de derde plaats in het klassement. Polesetter Ilya Mikhalchik heeft een wat mindere start maar meldt zich in de derde ronde en steekt Pepijn voorbij. Op zijn beurt heeft Pepijn een ronde later de Fransman te pakken en is ‘ie terug op de vierde positie in een kopgroep van vijf man.

 

Landgenoot Ricardo Brink heeft het eerste deel van de race de koppositie in handen, maar valt dan terug tot voor Pepijn. Inmiddels heeft Nigon af moeten haken en heeft Pepijn een buffer opgebouwd naar de mannen achter hem; Dominic Schmitter en Alessandro Polita. Hij moet echter wel flink aanpoten om in het spoor te blijven van Brink. We zien de rondetijden iets oplopen en met nog drie ronden te gaan is er een gaatje geslagen door Brink. En te groot voor Pepijn om nog een aanval te plaatsen op de derde positie en dus het podium. Mikhalchik en Mackels maken geen fouten en finishen als de nummers een en twee, op vijf seconden gevolgd door Brink en drie seconden daarachter komt Pepijn als vierde over de meet.

 

Pepijn: “Meer zat er deze race niet in. Misschien heb ik in het begin van de race iets te veel van mijn banden gevergd, waardoor ik aan het eind te kort kwam. Ik mag straks starten vanaf pole, dus met minder dan een podiumplaats neem ik geen genoegen! Zo kan ik de dag voor al mijn sponsoren en fans mooi afsluiten.” 

 

Race 2

Pepijn is goed weg vanaf de eerste startplaats en voert het veld aan in het begin van de race. Al vrij vlot komt de Zwitser Schmitter hem voorbij. De twee vechten vervolgens om de koppositie en maken er een mooie strijd van. Op het rechte stuk voor de hoofdtribune zien we ze zij aan zij op de eerste bocht afgaan. Het kost veel moeite om de Zwitser weer voorbij te komen. En als het dan een keertje lukt door ontzettend laat te remmen voor de Haarbocht, steekt Schmitter ‘m er weer onderdoor. Een boeiend gevecht en ook derde man Ilya Mikhalchick probeert zich hier in te mengen. Die komt er weliswaar niet eenvoudig langs maar loert net zo lang tot hij een kans ziet. En die grijpt ‘ie met nog vier ronden te gaan. Pepijn wordt verwezen naar de derde positie.

 

Door de schermutselingen in de kopgroep zijn onder andere Mackels en Polita een stuk dichterbij gekomen. Mackels is tegen het eind behoorlijk aan het pushen om de podiumplaats van Pepijn in te pikken. De spanning loopt flink op, maar ondanks snellere rondetijden komt de Belg op de streep toch tekort en mag Pepijn naar het podium. Een fantastisch eind van een prachtige motorsportdag. De Oekraïner Mikhalchik wordt gekroond tot de IDM Superbike kampioen van 2019, maar tijdens  de podiumceremonie zijn het vooral de Nederlandse fans die er een mooi feestje van maken.

 

Pepijn doet goede zaken voor het klassement; ingelopen op de nummer twee Julian Puffe en uitgelopen op Alessandro Polita en Erwan Nigon. Dat wordt een spannende finale in Hockenheim in het  laatste weekend van september. Voor Pepijn staat er eerst nog een andere uitdaging op het programma. Met het team GERT56 neemt hij op 21 & 22 september deel aan de Bol d’Or, de 24 uursrace op het circuit van  Paul Ricard. Het eerste event in het WK Endurance seizoen 2019/2020.

Tags:pepijn