Logo Pepijn Bijsterbosch
OKT 2019 03

Pepijn eindigt als 3e in IDM Superbike 2019

Het finaleweekend in Hockenheim werd qua uitslagen misschien niet helemaal wat we er vooraf van verwacht hadden, maar het uiteindelijke doel is wel bereikt. Pepijn heeft definitief de derde plaats behaald in de eindstand van het IDM Superbike 2019. Een prestatie van formaat als je in ogenschouw neemt dat we dit hebben bereikt als een team met bescheiden middelen.

 

Trainingen

Het begin van het raceweekend, met zoals gewoonlijk de vrije trainingen op vrijdag, valt geheel in het water. Het regent de hele dag. Volgens de weersvoorspellingen wordt het de rest van het weekend beter, dus heeft het geen zin om veel te rijden voor het verkrijgen van de afstelling. Om toch even het gevoel te krijgen, stel dat het toch het hele weekend blijft regenen, rijdt Pepijn in de tweede sessie een paar rondjes. Hier laten we het bij gezien het risico op valpartijen.

 

De zaterdag is het weer inderdaad een stuk beter. Het is opgeklaard en we kunnen de twee kwalificaties zelfs afwerken onder zonnige omstandigheden. Veel coureurs klagen over een gebrek aan grip op het asfalt van de Hockenheimring. Ook Pepijn heeft veel problemen: ”Het is erg lastig, met name door de verschillende soorten asfalt. Dan heb je opeens grip en een bocht verder weer helemaal niet”. De kwalificatie verloopt dus niet gemakkelijk en met een uiteindelijk 7e tijd zitten we net iets te ver van de snelste mannen af. Als we kijken naar de naaste concurrenten om de derde plaats in de eindstand, is er echter nog geen man overboord. De Fransman Erwan Nigon staat net achter Pepijn en de Italiaan Alessandro Polita is door een in de training opgelopen voetblessure al min of meer uitgeschakeld om vooraan mee te strijden.  

 

Raceday

De gripproblemen maken de keuze voor de juiste wedstrijdband er niet gemakkelijker op. En dan speelt niet alleen de kwaliteit van het asfalt een rol, maar ook de temperatuur van het wegdek. Hierdoor ontstaat het volgende dilemma: Kiezen voor een band van een hardere compound rubber met weinig grip of een van zachtere compound met voldoende grip, die het wellicht niet de hele race volhoudt. Uiteindelijk kiest Pepijn voor de laatste optie.

 

Race 1

Bij de start weet Pepijn geen plaatsen goed te maken en komt door op de 7e positie. Na twee ronden verliest Pepijn een positie aan de slecht gestarte polesetter en kampioen Ilya Mikhalchik. Zo is Pepijn de laatste man in een groep van acht rijders die in het eerste deel van de race nog redelijk dicht bij elkaar blijft. Na zes ronden is er al een flink gat geslagen naar de achtervolgers, dus kan Pepijn zich concentreren op de rijders voor hem. Halverwege is de groep wat uit elkaar gereden; alleen de top drie zit nog dicht bij elkaar. Het lukt Pepijn niet om posities goed te maken. We zien de rondetijden ook langzaam oplopen.

 

Naaste concurrent Nigon zit vlak voor hem en Polita is inmiddels afgezakt naar de 15e positie, dus voor wat betreft de stand in het klassement maken we ons geen zorgen. Het lijkt er op dat Pepijn nog een aanval inzet om Nigon te passeren, maar moet de Fransman met nog een paar ronden op de klok toch laten gaan. Pepijn kan geen vuist maken om verder naar voren te komen en finisht als 8e. Dit is genoeg om de derde plaats in het eindklassement zeker te stellen. Een hele mooie prestatie, maar dat komt zo vlak na de race nog niet echt binnen bij Pepijn.

 

Pepijn: ”Wat een waardeloze race. Ik ben er echt goed chagrijnig van, dat ik niet aan kon zetten om verder naar voren te komen. Het is net of er iets in de voorvering niet goed zit. Het gevoel aan de voorkant is in ieder geval zo slecht dat ik niet kan pushen. Dat moet in de tweede race wel anders”.

 

Race 2

De laatste race van het seizoen begint met een spelletje bandenpoker. Vlak voor de start valt er namelijk een kort buitje. De regen zet niet echt door, maar leidt wel tot het besluit de motor om te zetten naar regensetting en regenbanden te monteren. Door de wedstrijdleiding wordt in eerste instantie ook aangegeven dat de race wordt aangemerkt als ‘wet race’. Het circuit droogt in korte tijd echter behoorlijk op, zodat veel teams na de verkenningsronde besluiten om op de startgrid nog te wisselen naar de droogweer setting en slicks. Zo is het bij Team Dutch Comfort Houses ook even heel hectisch om dit voor elkaar te krijgen.

 

Pepijn komt goed weg van de vijfde startplek (door de reversed grid) en stoot door naar P4. Die positie is van korte duur, want de smaakmakers uit de eerste race, Marvin Fritz en Ilya Mikhalchick, kan hij niet achter zich houden. Waar het eerder op de dag niet lukt om Nigon voorbij te steken, gaat dit nu vrij gemakkelijk. Vanaf de 5e positie is het nu zaak om het gat naar de vier man voor hem dicht te rijden. Pepijn weet redelijk in het spoor te blijven, maar moet tegen het eind van de race te veel toegeven. Met nog vier ronden te rijden vindt Dominic Schmitter vanuit het achterveld aansluiting en is een rondje later Pepijn al voorbij. De Zwitser zorgt er voor dat Pepijn de race als 6e afsluit.

 

Na afloop van de race krijgen een aantal coureurs, waaronder Pepijn, een tijdstraf van 20 seconden aan de broek. Volgens de wedstrijdleiding is er op de startgrid te lang aan de motor gesleuteld, namelijk nog na het tonen van het zogenaamde ‘3 minuten bord’. We hebben die limiet inderdaad iets overschreden, maar volgens ons was er over en weer veel hectiek en onduidelijkheid. Daar kregen we bij een gesprek achteraf deels ook wel gelijk in, maar de tijdstraf werd niet meer terug gedraaid. Dit betekende uiteindelijk een 11e plaats, maar daar maalden we niet meer om. De derde plaats in het eindklassement was na race 1 immers al binnen!   

 

Pepijn: “Deze race liep het wel iets beter, maar ik ben niet tevreden met de uitslagen dit weekend. Natuurlijk ben ik blij dat ik de derde plaats heb behaald in het IDM Superbike kampioenschap. Na vijf jaren racen in de zwaarste klasse van het IDM, mijn beste klassering tot nu toe. Iets waar we als team echt trots op mogen zijn. Zeker als je bedenkt dat we niet over het nieuwste materiaal beschikken. Maar met de goede mensen bij elkaar, zie je dat je samen met je team een heel mooi resultaat kunt scoren. Dit hebben we ’s avonds na de officiële huldiging op de afsluitende IDM-party dan ook maar eens even goed gevierd”.

Tags:pepijn