Logo Pepijn Bijsterbosch
JUL 2021 26

Pepijn Bijsterbosch geteisterd door remproblemen in Schleiz

Vrijdag 23 juli begon Pepijn Bijsterbosch aan de derde ronde van het IDM Superbike 1000 kampioenschap in Schleiz. Het semipermanente circuit kenmerkt zich voor veel hoogteverschillen, blinde bochten en snelle stukken tussen de maislanden. Ook een mooi gegeven was dat er weer publiek bij het IDM evenement aanwezig mocht zijn, iets wat zeker in Schleiz extra sfeer geeft. Tijdens de drie vrije trainingen van vrijdag wist de EGS Alpha Van Zon BMW coureur iedere keer stappen voorwaarts te maken. Iedere training ging er flink wat van Pepijn’s tijd af, maar de positie na iedere training was hetzelfde; dertiende. Pepijn was tevreden met de progressie, maar de stappen waren in zijn ogen nog niet groot genoeg. Het verschil met de kop was een kleine twee seconden. Vrijdagavond werd er met het team druk overlegd om zo voor de kwalificaties nog meer verbeteringen te vinden. 

Tijdens de eerste kwalificatie was het gevoel met de motor zeker beter, alleen waren er wat problemen met de remmen, waardoor Pepijn er niet het maximale uit kon halen. Vervolgens werd alles met en rondom de remmen vervangen en dit zorgde ervoor de BMW-coureur daar in de tweede kwalificatie geen last meer van had. Ook werd er nog wat geprobeerd qua afstelling, maar dit pakte minder goed uit. Pepijn plaatste zich uiteindelijk als dertiende voor de races. “Ik ben teleurgesteld in de startpositie. We gaan zondag weer terug naar de setup van Q1 en daarmee gaan we proberen om verder naar voren te komen in de races.”, aldus Pepijn zelf.


Nadat dat zaterdag de remproblemen opgelost leken te zijn, begon Pepijn met vertrouwen aan de wedstrijddag. Echter kwamen de problemen met de remmen weer terug in de races. In de eerste race had Pepijn een goede start, maar viel hij al snel een paar plaatsen terug, omdat hij moeite had om de motor gestopt te krijgen. De BMW-coureur kon dan ook niet mee met de strijd voor de top-tien klasseringen. Wel wist hij in de slotfase het duel van een andere rijder voor de dertiende plaats te vinden. Hierdoor scoorde Pepijn drie IDM punten in de eerste race.


Voor de tweede race werd er alles aan gedaan om de remproblemen op te lossen, helaas zonder resultaat. Pepijn had zich als doel gesteld om met de groep mee te gaan, die ruim binnen de top-10 aan het strijden was. Helaas kwam het daar niet van, want de remproblemen waren nog heftiger vergeleken met de eerste race. Pepijn schoot twee keer rechtdoor en besloot toen dat het veiliger was om de motor naar de pits te sturen. Begrijpelijk was Pepijn zwaar teleurgesteld. Het team gaat in de komende dagen analyseren hoe de problemen opgelost kunnen worden.

De volgende wedstrijd is de thuisrace van Pepijn op het TT Circuit Assen. Deze vierde ronde van het IDM Superbike kampioenschap staat gepland van 13 t/m 15 augustus.

Pepijn Bijsterbosch:  “Natuurlijk ben ik zwaar teleurgesteld, want we hadden veel meer van dit weekend verwacht. Schleiz is de laatste edities een baan geweest waar ik goede resultaten heb neergezet. Het ritme was tijdens de trainingen niet slecht, alleen de remproblemen zorgden ervoor dat we telkens maar beperkt progressie konden maken. In de eerste race nog een paar punten kunnen pakken, maar de tweede race moeten we snel vergeten. We moeten gaan analyseren hoe de problemen kunnen verhelpen, zodat we weer kunnen strijden voor de posities waar we thuishoren tijdens de IDM races in Assen.”