Logo Pepijn Bijsterbosch
AUG 2021 16

Pepijn Bijsterbosch tweemaal dertiende in thuisrace

De vierde ronde van het IDM Superbike seizoen 2021 was de thuisrace van Pepijn Bijsterbosch op het TT Circuit Assen. Dat vrijdag de 13e weldegelijk ongeluk kan brengen ondervond de EGS Alpha Van Zon BMW coureur in de eerste vrije training toen zijn motorblok in de tweede ronde al stuk liep. De sessie was voorbij en er werd een blokwissel doorgevoerd voor de tweede vrije training. Het was voor Pepijn zijn eerste sessie van het weekend en tevens de eerste echte training me de nieuwe BWM M1000RR in Assen. De outings stonden dan ook in het teken van leren en gevoel krijgen met deze motor op het TT Circuit. Het gevoel was zeker niet slecht, al wist Pepijn zelf ook maar al te goed dat het sneller zou moeten dan de 1’41.080, die goed was voor een achttiende tijd op de eerste dag.


Pepijn had vrijdagavond al het gevoel dat het flink sneller kon in de kwalificatie en dat bleek ook zo te zien. In de eerste kwalificatie haalde 31-jarige coureur 1,2 seconde van zijn tijd af en zette een dertiende tijd op de klokken. In de tweede kwalificatie stond er wat meer wind, waardoor het lastig bleek voor de rijders om nog verder te verbeteren. Er waren diverse crashes, waardoor ook de sessie nog een periode werd stilgelegd. Pepijn wist nog wel iets van zijn tijd af te rijden en kwam tot een 1’39.738, een tijd die goed was voor een twaalfde plaats in de gecombineerde uitslag.

In de eerste race moest Pepijn starten vanaf de vierde startrij. In de openingsfase was Pepijn goed onderweg en kon hij aansluiten bij een snelle groep rijders. In de vierde ronde kwam er een rode vlag vanwege een crash en na de herstart lukte het Pepijn niet om dat tempo te evenaren. De band was een keer afgekoeld geweest, waardoor de BMW-coureur deze in het tweede deel van de race niet goed kon laten werken. Uiteindelijk finishte Pepijn als dertiende. Voor de tweede race had Pepijn goede hoop dat hij het tempo van voor de herstart weer kon evenaren, maar door onverklaarbare redenen kwam het daar niet van. Vanaf het begin van de race kwam Pepijn niet goed in zijn ritme, waardoor het voor hem een teleurstellende race werd die opnieuw eindigde op een dertiende plaats. Niet wat Pepijn van zijn IDM thuisraces had verwacht.


De volgende ronde van het IDM Superbike kampioenschap, de voorlaatste van 2021, wordt van 27 t/m 29 augustus verreden op de Red Bull Ring in Oostenrijk.

Pepijn Bijsterbosch: “We hebben een valse start van het weekend, doordat ons motorblok al heel vroeg in FP1 stuk liep. We hadden nog maar weinig meters gemaakt met de nieuwe BMW op Assen, dus dat erg zuur. Maar beetje bij beetje wisten we stappen te maken. Het gevoel met de motor was eigenlijk best goed tot aan de races. Normaal zijn de races mijn sterke punt, maar deze keer pakte het niet goed uit. Het was gewoon niet goed genoeg dit weekend en we moeten ervoor zorgen dat we het op de Red Bull Ring beter gaan doen.”