Logo Pepijn Bijsterbosch
SEP 2021 28

Pepijn Bijsterbosch kan goed gevoel met de motor niet omzetten naar gewenste resultaten op de Red Bu

Het IDM kampioenschap kwam voor het laatst in actie op de Red Bull Ring in het seizoen 2013. Toen was Pepijn Bijsterbosch ook al van de partij en wist hij een podiumplaats te scoren in de IDM Supersport 600 klasse. Het Oostenrijkse circuit was nu de gastheer van de vijfde tevens voorlaatste ronde van het IDM Superbike kampioenschap 2021. Het betekende voor Pepijn dus zijn eerste meters met een Superbike motor op de Red Bull Ring. De vrije trainingen werd gebruikt om ritme en goede afstelling te vinden. In beide sessies zette de coureur van het EGS Alpha Van Zon BMW team een zestiende tijd op de klokken, waarbij hij tussen de eerste en tweede sessie het verschil naar de snelste rijder wist te verkleinen van 3,1 naar 2,3 seconden.

De echte stap voorwaarts werd zaterdagmorgen gemaakt tijdens de eerste kwalificatie. Pepijn zette 1’28.691 op de klokken en was daarmee anderhalve seconden sneller dan vrijdag. Deze tijd was goed voor een negende positie in de uitslag op 1,2 seconde van de snelste rijder. Bij de start van de tweede kwalificatie was het droog, maar na een paar minuten begon het al te druppelen en vervolgens hard te regenen. Dit betekende dat de rondetijden niet meer aangescherpt konden worden. Wel ging Pepijn nog naar buiten op de natte baan en wist ook een goed gevoel op te bouwen in deze omstandigheden. Overall was Pepijn dus klaar om aan de wedstrijddag te beginnen.

In de eerste race mocht Pepijn vanaf de derde startrij de race aanvangen. Het was droog, maar in de opwarmronde begon het wat te druppelen. Een lastige situatie voor de rijders. Pepijn had een uitstekende start en reed zesde na de eerste bocht. In de hectiek van de eerste ronde verloor de 31-jarige coureur vervolgens wat plaatsen. Het bleef wat druppelen in de eerste ronden, maar daarna werd het weer droog. Pepijn wist zich knap door de tweede groep te werken, deze club rijders waren in gevecht voor plaats zeven. In het tweede deel van de race moest hij nog wat plaatsen prijsgeven en kwam hij als elfde over de finish.

Dit betekende dat Pepijn in de tweede race vanaf de vierde rij moest starten. De start was niet perfect, omdat een rijder die voor Pepijn op de grid stond niet wegkwam. Daarna was het gevoel eigenlijk erg goed met de motor en kon Pepijn goed mee in de groep. Helaas kreeg de BMW-coureur om onverklaarbare reden weer problemen met de remmen, net als in Schleiz. Hierdoor kwam Pepijn een keer buiten de baan en verloor hij zijn ritme. Daarna werd het wel weer beter, alleen deed dit voorval met de remmen het vertrouwen van de coureur geen goed. In de laatste ronde wist Pepijn nog wel de twaalfde plaats veilig te stellen.

Pepijn Bijsterbosch: “We hebben in de trainingen goed gewerkt, waardoor we in de kwalificatie een goede stap voorwaarts wist te maken. Ik was dan ook tevreden met de negende startplaats, want dit gaf ons goede kansen voor de races. Het team heeft hard gewerkt om een goede motor voor mij neer te zetten en dat hebben ze top gedaan. Helaas konden we het goede gevoel niet omzetten naar het gewenste resultaat, zeker niet in de tweede race. Het was domper dat we weer de remproblemen kregen, anders had er zeker meer ingezeten. Het is jammer dat we het weekend zo moeten afsluiten, maar het goede gevoel met de motor is terug en dat we nemen we mee naar Hockenheim!”

 

Er staat nu nog één IDM Superbike ronde in het seizoen 2021 op de kalender. Deze seizoensfinale wordt van 24 t/m 26 september verreden op de Hockenheimring in Duitsland.