Logo Pepijn Bijsterbosch
MEI 2022 09

Pepijn Bijsterbosch keurig vijfde en zesde tijdens IDM Lausitzring

Afgelopen weekend (6 t/m 8 mei) werd de eerste ronde van het Duitse IDM kampioenschap verreden op de Laustizring. Een week eerder testte Pepijn Bijsterbosch met het BCC Alpha Van Zon BMW team op het Duitse circuit waar hij waardevolle trainingsmeters kon maken. Tijdens de drie vrije trainingen op vrijdag ging Pepijn met zijn team verder met het finetunen van de afstelling. Qua posities stond de coureur woonachting in Punthorst er telkens goed bij. Pepijn sloot de eerste dag met een zesde tijd af.

Voor de kwalificatiedag moest er vooral nog iets gevonden worden, zodat Pepijn de zachte band – die nodig is voor een snelle ronde in de kwalificatie – goed kon gebruiken. Zaterdagmorgen in de eerste kwalificatie zette de 32-jarige rijder een zevende tijd op de klokken. In de tweede kwalificatie ging Pepijn er nog eens goed voor zitten en wist zijn tijd nog te verbeteren naar een 1’39.3. Pepijn was nog nooit zo snel op de Lausitzring, dit leverde hem een zesde tijd en een positie op de tweede startrij op. De nummers één en twee waren duidelijk iets sneller dan de rest van het veld, maar daarachter stond het dicht bij elkaar waardoor Pepijn zijn zinnen had gezet om te strijden voor de laatste podiumplaats in de races.

Pepijn kwam in de eerste race niet goed van zijn plek, want hij viel terug naar een negende positie. In de openingsfase had de BMW-coureur even wat moeite om voorbij een aantal rijders te komen, maar daarna begon hij snel plaatsen te winnen. Voor de helft van de race was Pepijn al aangekomen op een vijfde plaats en zette hij de achtervolging op de vierde rijder Bastien Mackels in. In de laatste ronde ging de BMW-coureur er nog voorbij, maar Mackels kwam terug en zo kwam Pepijn als vijfde over de eindstreep. Dit betekende – vanwege de aangepaste gridopstelling op basis van de uitslag van de eerste race, waarbij de top-drie in omgekeerde volgorde vanaf de derde rij moeten vertrekken – dat hij vanaf een tweede startplek aan de afsluitende race van het weekend mocht beginnen.

Pepijn had een goede start en behield zijn tweede positie. Er ontstond een kopgroep van zo’n zes rijders, waarin Pepijn de eerste helft van de race op de tweede plaats reed. In de tweede helft viel de groep iets uit elkaar en verloor de Nederlander een paar plaatsen. Tot aan de laatste slotfase streed Pepijn om de laatste podiumplaats, maar kwam net tekort. Uiteindelijk finishte Pepijn als zesde, waarmee hij het IDM openingsweekend met twee goede resultaten afsloot. Over twee weken (20 t/m 22 mei) staat de tweede IDM Superbike ronde op het programma. Dan wordt er gereden op het circuit van Oschersleben in Duitsland.

Pepijn Bijsterbosch: “Het was een goede opening van het seizoen. Vanaf de eerste training stonden we er goed bij. De start van de eerste race was een beetje lastig. Toni Finsterbusch stond naast mij en kwam met een wheelie wat naar mij toe. In de eerste ronden had ik het wat lastig om in mijn ritme, maar daarna ging het erg lekker en de vijfde plek is een goed resultaat. Ook in de tweede race een mooi gevecht gehad. Ik moest hard werken om mijn plek vast te houden. Ik had net niet het tempo om de podiumplaats vast te houden. Als we nog een paar kleine dingetjes kunnen vinden, zodat ik wat beter mijn snelheid kan meenemen vanuit het remmen, kunnen we ieder weekend serieus strijden voor het podium. Ik ben erg blij met de stap die we hebben gezet ten opzichte van vorig jaar!”