Logo Pepijn Bijsterbosch
JUN 2022 13

Pepijn Bijsterbosch met LRP Poland tiende na zware race in 24H van Spa-Francorchamps

Afgelopen weekend maakte Pepijn Bijsterbosch zijn officiële debuut bij Team LRP Poland in het WK Endurance tijdens de 24uurs race op Spa-Francorchamps. Pepijn vormde het BMW-team met Dominik Vincon en Barlomiej Lewandowski, die tevens de teammanager is. Vanaf het begin van de week werd er al getraind. Pepijn kwam dinsdag in de baan, waarbij het gevoel met de motor gelijk best oké was. Donderdag werden de officiële vrije trainingen, eerste kwalificatie en avondtraining verreden. In de vrije training kon Pepijn door een rode vlag situatie maar beperkt rijden. In de eerste kwalificatie was het vrij warm. De motor stuurde – waarschijnlijk door de warmere temperaturen - niet zoals de rijders van Team LRP Poland graag zouden willen, waardoor zij niet het maximale uit deze sessie konden halen.

Donderdagavond konden de WK Endurance coureurs kennismaken met een donker Spa-Francorchamps. Pepijn: “Dat was best nog wel een uitdagend. Sommige delen van het circut zijn goed verlicht, maar er ook wel wat stukken waar het vrij donker is. Maar we hebben met Dominik, Barlomiej en mij drie ervaren coureurs, die daarmee moeten kunnen handelen.” Het werd een goede sessie voor Team LRP Poland, wat vertrouwen gaf voor de rest van het weekend. Vrijdagmorgen stond de tweede en beslissende kwalificatie op het programma. Pepijn reed een goede sessie, waarin hij een achtste tijd van zijn “gele groep” noteerde. Pepijn: “Het was een goede kwalificatie, al was het geen super ronde.” Helaas maakte Lewandowski een flinke crash mee in Q2. Maar Vincon ging net als Pepijn ook rap rond, waardoor Team LRP Poland vanaf een nette elfde startpositie aan de 24 uurs race in België mocht beginnen.

Zaterdagmiddag om 13:00 uur ging de race van start. Na de warm up werd Lewandowski na zijn crash in Q2 fit verklaard om te racen, maar na twee stints bleek de Poolse rijder te veel last te hebben van zijn ribben om door te gaan. Daardoor werd het voor Vincon en Pepijn een heuse uitputtingsslag, want om praktisch met twee rijders een 24uurs race te rijden is mega zwaar. Toch ging het hen goed af. In de beginfase van de race reed Team LRP Poland tussen plek vijftien en elf, maar gedurende de nacht wisten zij zich in de top-tien te rijden. In de ochtend begon het ook nog eens te regenen, wat de race voor de rijders alleen nog maar zwaarder maakte. Met nog zo’n 2,5 uur op de klok was het nog steeds nat en ontstond er een groot oliespoor door een motor die kapot was gegaan. De race werd stil gelegd en het duurde zo’n twee uur om het grote spoor op het natte wegdek schoon te krijgen. Met nog twintig minuten te gaan kwamen de rijders weer in de baan. In eerste instantie werd het team verteld dat er enkel achter de safety car werd gereden en er niet meer ingehaald mocht worden. Voor Team LRP Poland werd het pas op het laatste moment duidelijk dat er nog wel echt geracet zou worden. Team LRP Poland reed op dat moment op plaats negen met twee andere teams nog in dezelfde ronde. Vincon verzorgde de laatste stint, maar was ten opzichte van een ander team in het nadeel omdat die wel een verse band hadden gestoken. Team LRP Poland kwam als tiende over de finish, overall toch een knap resultaat aangezien het team het praktisch de hele race met twee rijders moest doen.

Nu gaat Pepijn zich voorbereiden op de derde ronde van het IDM Superbike kampioenschap die van 24 t/m 26 juni wordt verreden op het circuit van Most in Tsjechië.

Pepijn Bijsterbosch: “Het was een hele mooie ervaring om weer terug te keren in het WK Endurance. Maar het was vanwege de blessure van Bartlomiej ook een hele zware race. We hebben nog wel gezocht naar een vervangende rijder, maar we konden geen geschikte kandidaat vinden. Daarom ervoor gekozen dat Dominik en ik bijna alle stints gingen doen. Aan het einde bij de rode vlag was het allemaal erg onduidelijk en daar baalden we eerst ook flink van, want dit alles kostte ons een plek. Maar na een tijdje konden we toch wel tevreden zijn met onze tiende plaats en negende plaats in het EWC, waarmee we veel WK-punten hebben gescoord.”