Logo Pepijn Bijsterbosch
JUN 2022 28

Niet fitte Pepijn Bijsterbosch tiende en dertiende na zware races in Most

De derde ronde van het IDM Superbike seizoen werd verreden op het Autodrom Most in Tsjechië. Pepijn Bijsterbosch begon niet helemaal fit aan het evenement, wat het er voor hem niet makkelijker op maakte. De trainingsdagen werden gekenmerkt door wisselvallige weersomstandigheden. In de eerste vrije training was het droog en klokte de BCC Alpha Van Zon BMW coureur een twaalfde tijd. “Ik had niet helemaal het ideale gevoel met de voorkant. We hadden een idee om een stapje te maken, maar dat konden we niet testen omdat het in FP2 begon te regenen.” In de tweede vrije training was de baan dus nat. Het werd een ongelukkige sessie, aangezien Pepijn maar één ronde kon rijden vanwege een elektronisch probleem. Gelukkig kon het team het probleem gedurende de sessie wel oplossen, waardoor Pepijn en team wisten dat de motor goed was voor de kwalificatiedag.

Tijdens de eerste kwalificatie was de baan opnieuw nat, waardoor de snelste ronde tijden gezet moesten worden in de tweede kwalificatie, die op een droge baan werd verreden. Tijdens de eerste outing voelde de BMW van Pepijn goed aan. In de tweede outing met een nieuwe band wist Pepijn zich nog wel te verbeteren, maar kon hij niet het maximale eruit halen. Pepijn kwalificeerde zich als dertiende. “Ik ben teleurgesteld in het resultaat, want dat is niet de positie waarvoor naar Most komen. De rondetijd was niet slecht, maar ik weet dat er meer in zit en het staat dicht op elkaar. De focus ligt op een goede start in de race en gaan we ervoor om flink wat plekken te winnen.”

In de eerste race verloor Pepijn in de krappe eerste bocht wat plaatsen, maar daarna wist hij al snel wat plaatsen te winnen. De coureur uit de Punthorst kwam naar de tiende plaats en had uitzicht op meer. Pepijn reed achter een Duitse collega die net iets remde voor de eerste bocht. Hierdoor verremde Pepijn zich en schoot rechtdoor. Dit kostte hem aardig wat tijd en Pepijn kwam daardoor alleen op de tiende plaats te rijden. Gezien Pepijn nog steeds wat grieperig was werd het vrij zwaar in de slotfase, maar hij wist de tiende plaats over de finish te brengen.

Een aantal uur later stond Pepijn opnieuw aan de start voor de tweede race in Most. Het werd opnieuw fysiek een pittige race. Pepijn koos ervoor om zich iets te sparen in de openingsfase aangezien de grip iets minder was. Dit bleek door het grote aantal valpartijen de juiste keuze te zijn. Net als in de eerste race kwam Pepijn in gevecht voor de tiende plaats. In de slotfase reed de BMW-coureur elfde en wilde hij in de aanval gaan, toen hij door twee rijders achter hem gepasseerd werd. Pepijn kwam daardoor als dertiende over de finish.

De volgende IDM ronde staat over een maand gepland wanneer er van 22 t/m 24 juli wordt gereden op de Schleizer Dreieck in Duitsland.

Pepijn Bijsterbosch: “Ik wil allereerst het team een compliment geven, want de motor voelde dit weekend echt goed aan. Dat we niet aan de gewenste resultaten kwamen lag aan mijn fysieke gesteldheid. Het waren geen slechte races, maar ik miste de kracht om echt naar voren te komen. Natuurlijk zijn we met tiende en dertiende plaats niet tevreden, maar er zat niet meer in. Nu gaan we ons voorbereiden op de races in Schleiz, een circuit waar ik graag race!”

 

Foto credtis: Damon Teerink