Logo Pepijn Bijsterbosch
AUG 2022 17

Sterke thuisraces van Pepijn Bijsterbosch net niet beloond met een podium

Afgelopen weekend was de thuisrace van Pepijn Bijsterbosch in het IDM Superbike kampioenschap. Vrijdag stonden er twee vrije trainingen op het programma, waarin de BCC Alpha Van Zon BMW coureur een vierde en zesde tijd op de klokken bracht. In de eerste sessie borduurde Pepijn qua afstelling verder op de Jack’s Racing Day. De 32-jarige coureur had een goed gevoel met de motor. In de middag was het flink warmer. Een belangrijke sessie, omdat Pepijn en zijn collega’s deze omstandigheden ook konden verwachten tijdens de races. Pepijn werkte met het team aan het gevoel met deze motor in de warme omstandigheden, waarbij er een goede richting werd gevonden voor de afstelling van de races.

De eerste kwalificatie van zaterdagmorgen was erg belangrijk, omdat in deze sessie waarschijnlijk de snelste tijden gezet konden. In de tweede kwalificatie waren de baancondities vanwege de warmere temperaturen minder goed. Pepijn reed een goede eerste kwalificatie, waarin hij een 1’38.8 op de klokken bracht. Deze tijd was goed voor een vijfde positie op de tijdlijst. De tweede kwalificatie gebruikte Pepijn om zich voor te bereiden op de wedstrijd door met een lege tank en gebruikte banden te rijden. Het gevoel met de motor was goed, waardoor Pepijn alle vertrouwen had om voor de podiumposities te kunnen strijden in de races. Pepijn was vijfde na de kwalificaties, maar mocht vanwege een penalty van een andere rijder vanaf een vierde startplek – op de tweede startrij – aan de eerste race beginnen.

Na de start van de eerste race kwam Pepijn in een gevecht met Leandro Mercado voor de vierde plaats terecht. Toen de BMW-coureur de Argentijn had afgeschud, wist hij al snel naar de top-drie te rijden. Pepijn nam met een mooie inhaalactie de derde plaats over. De voorste twee rijders waren te snel, maar Pepijn wist lange tijd de laatste podiumplaats vast te houden. Pepijn kreeg twee rijders achter zich aan. In de slotfase kreeg Pepijn problemen om de motor goed gestuurd te krijgen in de lange bochten. Hierdoor verloor hij twee plaatsen en kwam Pepijn na vijftien ronden als vijfde over de finish. Doordat er een gastrijder voor de Nederlander was gefinisht, scoorde hij punten voor een vierde plaats.

In de tweede race mocht Pepijn – vanwege de omgekeerde gridregels - vanaf de eerste startrij vertrekken. Echter had hij weinig voordeel van zijn goede startpositie. Na de eerste ronde kwam Pepijn pas als zesde door. Daarna begon de BMW-rijder aan een sterke opmars en wist hij aan te haken bij de kopgroep. Pepijn kwam naar een vierde plaats. Er ontstond een spannend duel met Mercado om de derde plaats. Pepijn kwam steeds dichterbij, maar kon in de slotfase net geen aanval wagen. Op de finishlijn was het verschil 0.032 in het voordeel van Mercado, waardoor Pepijn net geen podiumplaats in zijn thuisrace wist te pakken. Wel scoorde Pepijn punten voor een derde plaats, omdat er opnieuw een gastrijder voor hem was geëindigd. 

Door zijn goede races is Pepijn gestegen naar een vierde plaats in het kampioenschap. Er staan nog twee IDM Superbike raceweekenden op de kalender van 2022. De eerstvolgende races staan gepland in het weekend van 2 t/m 4 september. Dan wordt er gereden op de Red Bull Ring in Oostenrijk.

Pepijn Bijsterbosch: “Het was mooi weekend in Assen. Nadat we goed gewerkt hebben in de trainingen had ik in de beginfase van de eerste race een heel goed gevoel met de motor. Toen de tank leger raakte kreeg ik problemen om de motor goed gestuurd te krijgen. Een kleine verandering voor de tweede race pakte heel goed uit. Ik kon de hele race blijven pushen en stabiel, maar het was helaas net niet genoeg voor een podiumplaatsen. We hebben wel goede punten gescoord, waardoor we met een tevreden gevoel het raceweekend konden afsluiten.”

 

Foto credtis: Damon Teerink