Logo Pepijn Bijsterbosch
OKT 2022 03

Sterk tempo levert Pepijn Bijsterbosch een vierde plaats in Oostenrijk op

De voorlaatste IDM Superbike ronde van het seizoen 2022 werd afgelopen weekend verreden op de Red Bull Ring in Oostenrijk. In de eerste vrije training begon het wat moeizaam voor Pepijn Bijsterbosch. De BCC Alpha Van Zon BMW coureur had moeite om de motor goed gestopt te krijgen. De remmen zijn een belangrijk punt is op de Red Bull Ring, aangezien het circuit veel harde aanrempunten heeft. Voor de tweede vrije training Pepijn met het team de afstelling flink te verbeteren wat resulteerde in een vijfde tijd in de sessie en een zesde positie overall na de eerste dag. Ook in de kwalificatiesessies kwam Pepijn goed voor de dag. De snelste zette hij in de eerste sessie. De coureur woonachting in Punthorst merkte dat er in de tweede sessie wat minder grip was. Ook probeerde Pepijn tijdens deze sessies nog wat zaken qua afstelling voor de races uit en dat gaf hem een tevreden gevoel. Pepijn wist zich keurig als vijfde te kwalificeren, waarmee hij een goede uitgangspositie voor de races had.

Bij de start van de eerste race kwam Pepijn een beetje in de verdrukking terecht, waardoor hij op een zesde plaats na de eerste sector doorkwam. De BMW-coureur had een uitstekend tempo en dit zorgde ervoor dat hij zeer snel naar de vierde plaats kon komen. De top-drie was op dat moment al vertrokken. Pepijn bleef een goed ritme houden en wist weg te rijden bij de coureurs achter hem, ondanks dat zijn remversteller kapot was gegaan. Na een sterke race finishte Pepijn op een keurige vierde plaats.

Vanwege de omgekeerde gridregels mocht Pepijn in de tweede race vanaf pole position vertrekken. Echter had de 32-jarige coureur hier weinig aan, omdat deze positie als enige op de grid wat nat was. Na een moeilijke start, kwam hij in de eerste bocht ook nog in aanraking met een andere rijder. Dit zorgde ervoor dat de koeling van zijn rechterklauw schuin kwam te zitten en daarnaast kwam hij pas als negende weer op de baan. Pepijn wist zich wel terug te knokken naar een zesde plaats, maar door het ontbreken van de koeling werd de rem een paar keer te heet en schoot hij een paar rechtdoor. Bij de tweede keer viel Pepijn terug naar een tiende plaats. Met Pepijn’s tempo was niks mis, waardoor hij al snel weer twee rijders wist te passeren en de aansluiting vond bij de strijd om plaats vier. Uiteindelijk wist Pepijn nog één rijder te passeren en kwam hij als zevende over de finish, maar zonder alle incidenten en de problemen met de remmen was er zeker een beter resultaat mogelijk geweest.

Pepijn staat nog steeds op een vierde positie in het kampioenschap met vijf punten achterstand op de nummer drie en dertig punten voorsprong op de nummer vijf. Er staat nog één IDM Superbike ronde op de 2022 kalender. De seizoensafsluiter vindt plaats van 23 t/m 25 september op de Hockenheimring in Duitsland. Maar daarvoor zal Pepijn met Team LRP Poland nog deelnemen aan de Bol d’Or, een 24uurs race voor het WK Endurance die 17 en 18 september wordt verreden. 

Pepijn Bijsterbosch: “Tijdens de trainingen hebben we met het team goed werk verricht en goed gevoel met de motor gecreëerd. Ook waren we tevreden met de vijfde tijd na de kwalificaties. In de eerste race was het tempo gewoon goed en hebben we een goede vierde plaats gescoord. In de tweede race had ik ook graag nog meer punten goed gemaakt voor de strijd om plaats drie in het kampioenschap, maar ik had helaas pech bij de start en daardoor wel een beetje teleurgesteld over de afsluiting van het weekend. Nu gaan we ons voorbereiden op de Bol d’Or met LPR Poland en daarna op de IDM seizoensfinale in Hockenheim."

Foto credtis: Damon Teerink