Logo Pepijn Bijsterbosch
OKT 2022 03

Pepijn Bijsterbosch vierde in kampioenschap na IDM seizoensfinale in Hockenheim

Het doel van Pepijn Bijsterbosch tijdens IDM seizoensfinale in Hockenheim was om te gaan voor de derde plaats in het kampioenschap. De BCC Alpha Van Zon BMW begon als de nummer vier in de tussenstand aan het evenement met vijf punten minder dan de nummer drie en dertig punten meer dan de nummer vijf. Tijdens de eerste vrije training probeerde Pepijn weer zijn ritme te vinden nadat hij vorige week tijdens de Bol d’Or met een andere motor had gereden. Voor de tweede vrije training werden er wat zaken qua afstelling aangepast, maar al vroeg in de sessie kwam de rode vlag vanwege een zwaar ongeval waarbij de 24-jarige Duitser Leon Langstädtler om het leven kwam. Een schok voor het hele paddock en het programma werd logischerwijs voor de rest van de dag stilgelegd. Namens Pepijn’s volledige team wensen we Leon’s familie, zijn team, vrienden en naast heel veel sterkte.

Zaterdag kwamen de coureurs weer in de baan voor twee kwalificatiesessies. Door het tragische ongeval was er nog maar weinig rijtijd geweest en dus weinig tijd om dingen te proberen qua afstelling. Pepijn reed een vrije goede eerste sessie waarin hij een vierde tijd wist te noteren. Voor de tweede kwalificatie werden er nog wat dingetjes aangepast qua afstelling, maar het lukte Pepijn niet om zijn tijd te verbeteren. De baancondities leken ook minder goed te zijn, want veel rijders gingen niet sneller in Q2. Toch baalde Pepijn, want hij had het gevoel dat er meer in had gezeten. Pepijn eindigde overall als vijfde, waardoor hij vanaf de tweede startrij de eerste race mocht aanvangen.

De omstandigheden waren in de eerste race erg lastig. De baan was nat en zou gedurende de race steeds verder opdrogen. De rijders gingen van start op regenbanden. Pepijn kende een moeilijke openingsfase en kon op de natte baan niet met de snelste rijders mee. Toen de baan opdroogde ging het beter, alleen was het gat te groot om nog weer verder naar voren te komen. Uiteindelijk kwam de BMW-coureur als negende over de finish en scoorde punten voor een achtste plaats. In de strijd voor derde plek in het kampioenschap verloor Pepijn twee punten, waardoor het verschil zeven punten bij de start van het laatste race van het seizoen.

De tweede race begon droog en Pepijn kwam goed uit de startblokken. In de openingsfase kwam hij naar de derde plaats, maar Pepijn voelde al aan dat de afstelling van de motor niet ideaal stond. Al snel het begon te druppelen en de baancondities verder verraderlijk. De BMW-coureur maakte hier goed gebruik van en reed naar de twee koplopers toe. Pepijn was op podiumkoers en er ontstond een grote kopgroep van zeven rijders. Toen het droger werd kon Pepijn niet mee met de snelste rijders en viel hij terug naar zevende plaats. Pepijn scoorde IDM punten voor een zesde plaats en eindigde met zijn resultaten in Hockenheim op een vierde plaats in het kampioenschap. 

Pepijn Bijsterbosch: “Het was een tragisch weekend door het verlies van Leon. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie, team, vrienden en naasten. De races van zondag waren lastig, want de condities wisselden constant. In de eerste race verloor ik wat tijd toen de baan nog nat was, dat was jammer. In de tweede race heb ik lang gestreden voor een podiumplaats, maar kwam in de slotfase net tekort. Natuurlijk was ik graag derde geworden in het kampioenschap, maar ik denk dat we tevreden mogen zijn over dit seizoen. We zijn in alle races gefinisht en het team heeft goed werk geleverd. Ik wil ook alle sponsoren en mensen die mij steunen bedanken, want zonder hen is dit allemaal niet mogelijk!”